Architekt:                                          Filip Rafałko
Wizualizacje:                                    Bartosz Palus
Powierzchnia zabudowy:               88m2
Powierzchnia użytkowa:                110m2
Stadium:                                             w trakcie realizacji

Doceniony w konkursie Remont Roku 2016
Editors’ choice award na portalu evermotion.org

Przy współczesnych realizacjach domów jednorodzinnych inwestorzy często wpadają w pułapkę rozbudowanych powierzchni użytkowych. Rozmach towarzyszący  w realizacji marzeń o własnym domu sprawia, że gdy rozjedzie się młodsze pokolenie Inwestorzy zostają sami w dużych domach. Pokoje które miały być spełnieniem marzeń stają się problemem. Nieużytkowaną przestrzeń trzeba ogrzać i sprzątać. Myśl która przyświecała nam przy projektowaniu to budowa małego, taniego domu, o powierzchni niewiele większej od mieszkania – ok 100m2. Dom posiada salon z południową ekspozycją, kuchnię, 3 pokoje, oraz 2 niewielkie łazienki. Ponadto zaprojektowano duże pomieszczenie gospodarczo techniczne, umożliwiające w przyszłości lokalizację przyłącza ogrzewania miejskiego. Sen o własnej przestrzeni zrealizowano poprzez otwarcie na ogród. Ośmioipółarowa działka z panoramą na Ślężę, widoczną pomiędzy starymi jabłoniami stanowić będzie piękny ogród. Będzie to dom na dobrą emeryturę, rodzinne spotkania i obiady.

Projekt zakłada powrót do historycznego planu budynku opartego na literze L. Ze względu na stan techniczny projektuje się rozbiórkę tylnej części domu i wybudowanie w tym miejscu budynku prostopadłego z dachem jednospadowym. Ważnym elementem projektu jest zachowanie charakteru zabudowy poprzez odtworzenie istniejącej elewacji z desek drewnianych w kolorze czarnym, od których, trochę prześmiewczo, osiedle przed wojną nazywano murzyńską wioską. Elewacja części projektowanej kontrastować będzie z częścią istniejącą na zasadzie odwrócenia kolorów. Planuje się wykończenie jej tynkiem w kolorze białym, oraz zastosowanie stolarki okiennej w kolorze grafitowym. Istniejący budynek zostanie poddany termomodernizacji.